Senyuman Fatihah

Zatul Iffah Zolkiply

“FATIHAH anak yang baik dan aktif namun penyakit itu membataskan pergerakan,” kata Hassikin Aziz, 30, ibu kepada Nur Fatihah Hadfina Abdul Qayyum, 9, menderita sakit kulit sejak dilahirkan.

Walaupun menanggung kesakitan kerana penyakit Klippel-Trenaunay syndrome (KTS) atau masalah saluran darah, murid tahun tiga Sekolah Kebangsaan Simpang Rawai Bukit Payung masih mampu melemparkan senyuman kepada orang ramai yang menziarahinya.

 Penyakit itu menyebabkan bahagian pinggang hingga ke kaki kanan Fatihah seakan-akan menggerutu, lebam dan kemerahan-merahan sementara kaki kirinya pula lebam sekiranya diserang penyakit itu.
 Lebih menyakitkan apabila kuping berwarna merah itu pecah dan mengeluarkan darah sehingga pernah menyebabkan badan Fatihah kebiruan kerana kehilangan darah yang banyak.

Hassikin berkata, doktor pada awalnya menyangka kesan kemerahan dialami anaknya sebagai tanda lahir.

“Namun, ketika Fatihah berusia tiga bulan, doktor mengesahkan ia bukan tanda lahir sebaliknya disebabkan masalah saluran darah.

“Luluh hati saya apabila dimaklumkan mengenai penyakit itu yang dianggap jarang berlaku apabila hanya seorang daripada 1,000 orang akan menghidap penyakit itu.

“Ibu mana yang sanggup melihat anak menanggung derita seperti itu kerana Fatihah masih kecil dan sejak itu, kami berulang-alik ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu bagi mendapatkan rawatan,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Padang Limau Nipis, Bukit Payung, Marang, semalam.

Ketika ini, katanya, tiada lagi cara untuk mengubati penyakit Fatihah selain hanya mendapatkan rawatan laser di HKL dan ubat diberikan pihak hospital.

“Rawatan laser itu untuk mematikan sel darah, walaupun ia tidak memulihkan Fatihah sepenuhnya tetapi sekurang-kurangnya rawatan itu mengurangkan kesakitan dan pendarahan.

“Setakat ini, sudah 15 kali Fatihah menjalani rawatan laser dan biasanya kami akan duduk di HKL dalam tempoh seminggu bergantung kepada kesihatan Fatihah selepas rawatan.

“Pelbagai rawatan lain pernah dicuba baik moden atau tradisional namun tidak berjaya dan ketika ini, hanya rawatan laser satu-satunya cara untuk mengurangkan kesakitan Fatihah.

“Setiap kali ke sana, saya perlu memperuntukkan sekurang-kurangnya RM500 untuk perbelanjaan dan mujurlah kos untuk rawatan dan perubatan adalah percuma kerana Fatihah pemegang kad orang kurang upaya (OKU),” katanya yang bekerja sebagai pembantu kedai makan.

Sebagai ibu, Hassikin mahu melihat anaknya membesar seperti budak seusianya namun dia reda dengan ujian diberikan.

“Memang sebak dan sedih tengok apa yang dilaluinya namun sebagai ibu, saya perlu kuat demi Fatihah dan berharap akan ada kaedah untuk menyembuhkan penyakitnya itu,” katanya.

Dia turut berterima kasih dengan pihak sekolah dan rakan Fatihah yang membantu menjaga anaknya itu di sekolah.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 12 Mei 2019 @ 2:25 PM
Search